22 7 2008

Een brief van Van's gekregen: de finishing kit is op 2 juli verstuurd. Datum van aankomst: 15 augustus. Huh? Bij nadere bestudering blijk ik zelf niet geheel duidelijk te zijn geweest over de verstuurmethode. Dus het gaat eerst over de weg naar New York, daarna op de boot naar Rotterdam en dan weer per vrachtwagen naar Breda. Nou ja, eerst maar eens Oshkosh verkennen en wat speelgoedjes uit gaan zoeken. Na nóg verdere bestudering is het bedrag wat wordt afgeschreven wel erg laag. Barb van Van's blijkt een groot aantal onderdelen, waaronder de firewall forward kit, en de high pressure fuel pump vergeten te zijn. Dat gaat ze per direct, en voor rekening van Van's versturen. Vast niet via de zeepost. Het blijft toch een geweldig bedrijf, zowel de kwaliteit als de service.

23 9 2008

En eindelijk is de kit in Breda aangekomen. Blijkt al vanaf 15 augustus in opslag bij Freightcon op de Maasvlakte. Blijkbaar moet je de postbode bellen om te vragen of er nog post voor je is. De kist bleek zwaar beschadigd, waarschijnlijk door de chauffeur die op z'n zachtst gezegd niet zo handig was. Alleen al het uitzoeken en het afstrepen van de paklijst duurde flink wat uurtjes. De inhoud is echter in perfecte staat en compleet. In kit zitten ook de banden, maar bij mijn weten heb ik ergens gelezen dat er een lading verkeerde neuswielen met de kits is meegestuurd. Voor de zekerheid even navragen bij de fabriek.

     

 

30 9 2008 5 uur

Ik blijk toch niet helemaal in de war te zijn. Van's mailde me dat ze aanvankelijk inderdaad twijfelden aan de banden, maar dat ze inmiddels getest en ok bevonden zijn. Vandaag de wing root fairings gemaakt. Ze worden met platenuts gemonteerd aan de wingskins en de tankskins, maar daarvoor moeten de vleugels er eerst weer af. Ilse heeft de verstevigingsstrips voor in de wingtips gemaakt.

 
     

4 10 2008 2 uur

ELT bracket ingebouwd.

   
     

7 10 2008 3 uur

Tot nu toe zaten de meeste bouten van de besturing er nog maar tijdelijk in. Zo langzamerhand moeten ze er definitief in; tenminste, ik hoop niet dat alles er weer een keer uit moet omdat er toevallig één boutje moet worden aangebracht. Met name de bout en de vulringen voor de bevestiging van de elevator pushrod waren lastig te bereiken. Hopelijk hoeft dit niet meer over.

 
 
     

9 10 2008 2 uur

Datzelfde geldt ook voor de fuelpump, een spaghetti van leidingen vanuit de tanks via de brandstofkraan naar de motor. Er staat nog een fuelflow meter op het programma, maar eerst moet ik dan beslist hebben welke engine monitor ik ga inbouwen. Verder het brake fluid reservoir op de firewall gemonteerd.

     

11 10 2008 5 uur

Zo, eerst maar eens de fuel pump gedemonteerd omdat de brakelines te kunnen maken. Hoezo definitief monteren!? De remleidingen zijn gelukkig een maatje kleiner dan de brandstofleidingen, dus veel makkelijker te vormen. Wel kunnen de flares (de schuine kantjes om de koppelingen op aan te sluiten) pas gemaakt worden als de leidingen al op hun plaats zitten, en met name bij de landinggear-mount is dat behoorlijk improviseren. Alles zit er nu los in, ik moet eerst een manier vinden om de drie leidingen rammelvrij aan de vloer vast te maken.

     

17 10 2008 4 uur

Kleine klusjes....

18 10 2008 4 uur

Een paar maanden geleden was ik al begonnen met het sub-panel, maar dat kon ik niet afmaken omdat er een aantal onderdelen in de finishing-kit zaten. En die kit liet nog even op zich wachten. Inmiddels is er weer voldoende materiaal om allerlei kleine onderdeeltjes, beugeltjes enzovoorts te maken. Gelijk maar even wat spulletjes in de primer gezet.

 
     

19 10 2008 4 uur

De vleugels zijn er weer af, dat maakt de romp veel beter bereikbaar. Nu kunnen we ons gaan richten op het paneel.

     

20 10 2008 3 uur

Een jaar geleden, toen we de romp geklonken hebben, moesten we wachten met één bepaalde klinknagel. Nu komen we op een punt dat die klinknagel wel heel moeilijk bereikbaar wordt als het subpanel erin zit. Maar eens een berichtje op het forum plaatsen wanneer ik die er het beste in kan zetten.

 
     

21 10 2008 5 uur

Het lijkt erop dat de pedalen er redelijk definitief in blijven. Dus het is tijd om ze ook definitief te borgen met de cotter pins. Voor het gemak het hele systeem er maar uit gehaald, nu kan dat immers nog eenvoudig. De cotterpins waren eenvoudig, maar ik heb de rest van de dag geworsteld met de remleidingen. Het zijn kunststof leidingen waar bij de koppelingen een klein buisje in gaat met daarover een knelring. Het geheel wordt dan vastgezet met een moer. Maar ja, het was óf de knelring, óf het buisje. Samen was vrijwel onmogelijk. Alles geprobeerd, kokend water, insmeren met olie, vloeken, prutsen, niets werkte. Tot ik op het eind van de dag aan het kapsel van mijn schoonmoeder dacht.... de föhn! Die bleek net genoeg warmte te geven om de pinnetje in de leidingen met de knelringen te krijgen.

 
     

23 10 2008 2 uur

Beide klinknagels van F902 naar het subpanel erin gezet. Daarna de topskin op maat geboord, en F721C geboord.

     

27 10 2008 4 uur

Huh... is dit alles wat ik vandaag gedaan heb? Volgens mij niet, maar dit is wel het enige plaatje. Maar deze hoekstripjes waren ook wel erg lastig te bevestigen... In ieder geval heeft Ilse ook nog wat nuttige taken verricht met het vervaardigen van de UHMW (lijkt op teflon maar is dat kennelijk niet) blokjes voor de canopy. Bij het bestuderen van de manual voor de canopy viel me op dat ik de beide F-644 channels nog niet had moeten klinken. Voor de zekerheid maar verwijderen dus.

 
 
     

28 10 2008 4uur

De onderste rij klinknagels van de firewall was nog steeds niet geklonken, en ik zag geen reden dat langer uit te stellen. Als de pedalen er weer in zitten zou dat veel lastiger worden. Daarna de platenuts op de de stripjes voor de bevestiging van het panel gezet, en de beide frisseluchtroosters op z'n plek geboord.

     

3 11 2008 4 uur

Canopy release mechanism gemaakt. Hiermee kan de kap eenvoudig worden verwijderd.

 
 
     

4 11 2008 4 uur

Foutje... bij de montage bleek dat ik een tekening verkeerd gelezen had; de beide zwarte armpjes heb ik te kort gemaakt. In plaats van de totale lengte staat aangegeven wat de hart-op-hart afstand van de gaten is. En dat scheelt precies een halve inch. Oeps, dit hebben we al eerder meegemaakt; het stukje staal kost $3, verzenden $30. Aangezien dit systeempje moet worden gemonteerd als de topskin er op zit, wordt de definitieve montage een stuk lastiger, je moet op je rug liggen en boven je hoofd werken. Maar die topskin laat ik er zolang mogelijk af vanwege de betere bereikbaarheid. Vandaar dat ik voor de zekerheid een stappenplan heb gemaakt wat de beste montagevolgorde is.

 
 
     

9 11 2008 6 uur

Ik twijfel nog wat ik ga doen met de canopy release. Helemaal weg laten en gewoon boutjes gebruiken is ook een optie. Een derde optie is de hendel verticaal te maken. Als je dan onder het 'dashboard' duikt kan je 'm ontgrendelen. Even laten bezinken en verdergaan met de achterste vergrendeling. Hiermee wordt de kap in het normale gebruik ontgrendeld. Eerst het mechanisme gemaakt wat door de skin heen moet. Daarna via een mal de boorgaten overgebracht, en een beginnetje gemaakt met het wegvijlen van de sleuf.

     

10 11 2008 6 uur

De rolbeugel weer gemonteerd, volgens mij zijn er geen belemmeringen meer om dat definitief te doen. Ilse heeft de sleuf vakkundig uitgevijld en het mechanisme aan de skin geboord. Ook het vergrendelingsmechanisme voor de kap gemaakt. Moet dat er nu al in? Tsja, idealiter zou de binnenkant in deze fase gespoten moeten worden, maar we hebben deze week pas de stalen van de stoelbekleding binnengekregen. En we zijn nog aan het onderhandelen welke kleur het interieur gaat krijgen... En eer de stoelen daarwerkelijk arriveren duurt dan nog wel een maand of twee, drie. Maar dit vergrendelingsmechanisme zit voor een groot deel achter de wandbekleding, dus laat ik het maar gewoon vastzetten.

 
 

11 11 2008 6 uur

De vergrendeling verder afgemaakt. Daarna eens gekeken hoe de skin op het frame van de kap moet worden geboord. De eerste passing ziet er zoals voorspeld beroerd uit... Eerst maar eens kijken hoe de collega's dat oplossen. In de tussentijd maar een aantal platenuts op de vleugels geklonken, waar later de fairings op vast worden geschroefd.

     

 

13 11 2008 3 uur

Het frame van de canopy is gelast door de fabriek. Dat houdt natuurlijk in dat de passing niet super is en we het zelf her en der moeten aanpassen. Het frame is bijvoorbeeld een beetje te smal. Bovendien, als we alle klinknagels zomaar in de ronde buis zetten wordt de skin vervormd. Iedere bouwer heeft hier dezelfde problemen mee, en Brian Meyette kreeg van Van's het volgende antwoord:This is a common situation and we have the same thing on our RV-7A tip-up. The solution is to not put any rivets in the skin where the skin starts to  separate from the tube. There is plenty of strength in the assembly and you can fill the gap later with microballoons and epoxy. In ons geval laten we de buitenste twee rivets weg, en vullen die daarnaast op met een vulplaatje. Iets anders wat me stoort is de gleuf die ik volgens tekening heb gemaakt; de canopy kan hierdoor tijdens de vlucht in een noodsituatie afgeworpen worden... maar het gevaar dat dat ding dan tegen de staart aan komt lijkt me toch aanzienlijk. Later bleek dat die gleuf optioneel is. Dat gaat me weer wat tijd kosten om te herstellen. Uiteindelijk blijft er nu een klein kiertje over tussen de twee skins, waarschijnlijk omdat de flank van de bulkhead te hoog is. Mooi klusje voor een zaterdagmorgen!

15 11 2008 5 uur

Een dagje canopy passen... Allereerst de de koppelstrip C614 voorgeboord op #40. Daarna de flanken van het frame geboord; hiermee wordt de definitieve postitie bepaald. Vervolgens alles weer losmaken, afbramen, in elkaar clecoën en weer terug in de romp passen. Toen de kier tussen de skins eenmaal acceptabel was ben ik ondersteboven in de kist gaan liggen om van binnen uit een centerpuntje te boren. Die positie is natuurlijk zeer kritisch en later niet meer te verstellen. In dat centerpuntje komt een bus waarin de scharnierbouten kunnen draaien.

 

18 11 2008 3 uur

In het subpanel ontbraken nog een paar klinknagels. Dit leek me een uitstekend moment om ze erin te zetten. Daarna (alweer) de skins en het canopy frame terug gezet en wat blijkt: dit keer is de rechterkant een fractie te hoog. Hmmmmm.

     

19 11 2008 3 uur

Onder de forward skin een shim gemaakt van een centimeter of twintig, en dat scheelt een hele hoop. Daarna de channels (het gebogen frame) recht en vlak gemaakt, en daarna tegen het bestaande frame geklemd.

 
     

20 11 2008 2 uur

Splice plates C613 gemaakt. Verder vooral passen, meten en vooruit proberen te denken. De channels moesten een kwart inch afgekort worden om strak te tegen de side rail aan te passen. Maar de aansluiting van de siderail tegen de canopy frame dmv C613 ziet er niet mooi uit en zal wel wat aanpassingen vragen.

 
 

27 11 2008 3 uur

Alweer een week voorbij. Maar als het vriest in de 'hangaar' is het niet prettig werken, dus in de tussentijd maar eens nagedacht over het electrisch gedeelte. Vandaag was het een graadje of vijf en dan is het prima uit te houden.
Volgens de manual moeten er vulplaatjes van 1/8' onder de canopy-siderails geplakt worden, waarna de aansluiting kan worden gemaakt. Alleen komt het bij mij dan net niet mooi uit; het wigje sluit dan niet mooi aan. Dus aan de voorkant heb ik een dunner vulplaatje gebruikt, en dat ziet er mooi uit. Daarna kon ik de gaten boren die de siderails met de rear channels en de canopy frame verbindt.

     

29 11 2008 5 uur

Nog eens een dagje besteed aan het canopy frame. De scharnierbussen gemonteerd en het forward frame geklonken.

     

9 12 2008 15 uur

Geen updates over de laatste dagen, maar ik heb wel degelijk een behoorlijk aantal uurtjes besteed om het frame meer passend te krijgen. Het leuke is dat als je het ene punt corrigeert, het andere weer terugbuigt. Geen foto's dus....

11 12 2008

Ik verklaar hierbij het frame voor recht... maar ik realiseer me wel dat wanneer ik ga klinken de boel wel weer een andere vorm aan zal nemen. We geven de moed niet op. Aan de binnenkant moeten een aantal verstevigingsstrips worden aangebracht. Dus daar maar eens mee staan stoeien.

 
 
     

15 12 2008 3 uur

Nu het frame recht is verklaard moeten er nog een aantal gaten in de skin doorgeboord worden van de verstevigingsstrips. Voor het beste resultaat maar gedaan terwijl het frame op de romp zat. En nee, het is géén eenpersoonskistje aan het worden...

 
     

18 12 2008 2 uur

Niet zoveel kunnen doen omdat het maar niet boven het vriespunt wilde komen, maar nog wel de 2 hoofdwielen in elkaar kunnen zetten. Toen ik het neuswiel ook wilde doen, bleek dat het lager daarvan nog niet ingevet was. Aeroshell no 5 bestellen dus, zodat dat ook kan gebeuren.

23 12 2008 6 uur

Voorbereidingen getroffen om een hoop onderdelen te primen.

24 12 2008 6 uur

Prime-sessie. Eerst de 'spuitcabine' in gereedheid gebracht, waarna we zoveel mogelijk onderdelen op temperatuur hebben gebracht door middel van twee kachels. De temperatuur is na een uurtje ofzo helemaal niet slecht. Voor het spuiten uiteraard de kachels uitgezet, maar zodra de dampen een beetje verdwenen waren konden de kachels weer aan om de primer wat meer uit te harden. Overigens wel een tijdrovend klusje, normaal droogt de verf in minuten, maar nu duurt het aanzienlijk langer.

     

2 1 2009 2 koude uurtjes

Even gestoeid met de remmen. De RV7 stuurt op de grond met behulp van afzonderlijke linker- en rechter remmen. Hoewel de remmen wel geleverd zijn door Van's, is er op de tekeningen helemaal niets van terug te vinden. Lang leve het internet, alles is daar wel gedetailleerd te vinden. Onder andere zes afstandhouders geproduceerd. Daarna waren de vingertjes bevroren.

 
     

12 1 2009 3 uur

De remmen en de wielen samengesteld. Ilse is bezig geweest een hoop platenuts aan de bovenkant van de vleugelfairings aan te brengen. Kenners zullen overigens zien dat deze rechterrem nog ondersteboven is gemonteerd.

 
 
     

14 1 2009 4 uur

Afgemaakt waar we eergisteren aan bezig waren: splitpennen door de wielassen geboord en platenuts aan de vleugelroots geboord en geklonken.

 
     

15 1 2009 4 uur

Op de firewall worden moeten een aantal onderdelen worden gemonteerd. Helaas meldt Van's dat niet in de eerdere tekeningen wanneer de firewall wordt geklonken; uitboren geblazen dus...

 
     

17 1 2009 3 uur

Eerst wat geëxperimenteerd met het in elkaar zetten van de AMP connectors, tenslotte moeten we er een hoop van gaan gebruiken. En dan oefen ik liever een paar keer op stekker die ik later weg kan gooien. Verder ook geklonken. Accubox, starter contactor en master relay. Bovendien her en der wat losse cleco's vervangen door klinknagels.

 
 
     

19 1 2009 4 uur

De topchannel een beetje aangepast: 6 platenuts erin zodat er een afdekplaat overheen kan. Later kunnen we er bagageverlichting en eventueel de aansluitingen voor de headsets in onderbrengen. En ook maar weer eens het canopyframe nog meer passend gemaakt.... alhoewel het er nu toch wel op gaat lijken. En als laatste heeft Ilse de platenuts voor de aansluiting van de faings naar de tanks aangebracht.

     

20 1 2009 3 uur

Foutje hersteld: onder de bagagevloer heb ik twee doorvoerleidingen voor de electrokabels aangebracht, maar tussen twee schotten was ik vergeten de leiding vast te zetten. Daarom maar twee gaatjes in de vloer geboord en de leiding met een tiewrap aan de vloer vastgezet. Verder nog met de platenuts aan de vleugel en de tanks bezig geweest.

 
     

21 1 2009 3 uur

Vandaag geëxperimenteerd met de lak voor de binnenkant. De belangrijkste eis is dat het een slijtvaste laag is, en collega's rapporteren goede ervaringen met hamerslag verf, wat ook nog eens makkelijk vanuit een spuitbus aan te brengen is. Gelijk de accubak daarmee gespoten. Daarnaast ook nog een matzwarte lak geprobeerd, maar die lijkt erg besmettelijk. En de wie ziet er wat er mis is met de rechterfoto? Antwoord: alle platenuts zijn geklonken, maar helaas zit er geen dimple in het schroefgat. Alles uitboren, dimpelen en opnieuw klinken dus. Voor beide vleugels...

22 1 2009

Allerlei losse kleine klusjes.

25 1 2009 3 uur

Rudder cable fairings gemaakt en gemonteerd, en bezig geweest met het opnieuw aanbrengen van de platenus op de vleugels.

9 2 2008 15 uur. Totale tijd besteed aan de finishing kit: 173

De oplettende lezer zal zien dat de updates de afgelopen weken een beetje karig zijn. Toch vorderen we wel degelijk, al is het met kleine stapjes, vaak het loggen nauwelijks waard. Alle voorbereidingen gaan in de richting van het maken van de canopy. Die moet wel eerst op maat gezaagd worden. Het materiaal moet echter bewerkt worden bij een temperatuur van een graad of 25 tot 30. Afgelopen januari was echter de koudste maand van de afgelopen 12 jaar. Dus een heteluchtkanon zou dit klusje kunnen klaren. Alleen heeft vervoerder DPD wat moeite met dit soort pakjes, want de eerste drie kachels sneuvelden tijdens het transport. De vierde doet het prima, achteraf hadden we dit veel eerder moeten doen. Alleen, het ding slurpt gas....

Klik hier voor het vervolg op 'Meer finishing'